Text Size

Litouwen wil holebi-verenigingen monddood maken

Het Litouwse parlement overweegt om zware boetes (van 580 tot 2.900 euro) op te leggen aan organisaties die "openlijke homoseksuele relaties verdedigen". Dat is nu al verboden op de scholen.

De nieuwe wet verbiedt elke publieke discussie over homoseksualiteit en de eraan gelinkte informatie ter preventie van HIV in het bijzonder. En het spreekt vanzelf dat ook de Gay Pride verboden zou worden. Deze wet werd voorgesteld door de extreemrechtse partij Order en Justice en zou in de lente in werking treden. Het is niets anders dan een openlijke poging om holibi-rechten te onderdrukken.

Vorig jaar probeerden de Litouwse autoriteiten met alle middelen de Baltic Pride te verbieden. Uiteindelijk had de mars plaats, maar ongeveer 1.000 neonazi's en fundamentalisten gewapend met glazen flessen en stenen stonden klaar om de strijd tegen de homo's en lesbiennes aan te gaan.

"Ik heb grote bewondering voor de duizenden homo's en hun sympathisanten die vorig jaar de haatcampagnes trotseerden en deel durfden te nemen aan deze Baltic Pride”, zei het Europese parlementslid Joe Higgins afgelopen woensdag in een plenaire zitting van het parlement. "Litouwen is nog maar 20 jaar van de stalinistische dictatuur verlost en het wil nu de vrijheid om te leven volgens je seksuele geaardheid af te schaffen. Het kapitalisme en haar markteconomie hebben lelijk huisgehouden in een land waar de werkloosheid 18% bedraagt en bij de jongeren zelfs 35%.” Hij voegde er aan toe: “Dit wetsvoorstel is net zoals de nieuwe wetgeving in Oeganda een manier om de aandacht van belangrijke sociale kwesties af te leiden.”

We hebben nog een lange weg te gaan om in Europa gelijke rechten voor holibi’s af te dwingen. De Litouwse holebirechten gaan ons allen aan, want als homoseksuelen in de Europese Unie binnenkort worden vervolgd, zal het niet lang duren voordat ook onze door strijd verworven rechten in twijfel worden getrokken. Daarom stellen wij: “An injury to one is an injury to all” of “Wie aan één van ons raakt, raakt ons allemaal”.