Text Size

De "emotionele waarheid"...

Cover van de TIMEDeze week is de cover van de TIME bijzonder weerzinwekkend. Op de cover staat een foto van een jonge Afghaanse vrouw waarvan de neus en oren zijn afgekapt door de Taliban omdat ze probeerde te vluchten voor haar schoonfamilie die haar mishandelde. Dat is op zich al meer dan weerzinwekkend genoeg.

Jon Sneyers

Wat echter volgens mij zo mogelijk nog weerzinwekkender is, dat is de titel die naast de foto staat: “What happens if we leave Afghanistan”. Die foto samen met die titel: betere pro-oorlogspropaganda bestaat er niet. De boodschap is niet al te subtiel: “Laat ons verder oorlog voeren in Afghanistan of alle neuzen zullen er worden afgekapt!”

De timing van deze stevige dosis oorlogspropaganda is al even weinig subtiel: dit nummer van TIME verschijnt een week na het uitlekken van 91.000 militaire documenten op WikiLeaks waaruit blijkt hoe hopeloos de situatie in Afghanistan is. De hoofdredacteur van TIME doet in zijn redactioneel echter zijn best om een vernislaagje van onpartijdigheid aan te brengen:

“The much publicized release of classified documents by WikiLeaks has already ratcheted up the debate about the war. Our story and the haunting cover image by the distinguished South African photographer Jodi Bieber are meant to contribute to that debate. We do not run this story or show this image either in support of the U.S. war effort or in opposition to it. We do it to illuminate what is actually happening on the ground. As lawmakers and citizens begin to sort through the information about the war and make up their minds, our job is to provide context and perspective on one of the most difficult foreign policy issues of our time. What you see in these pictures and our story is something that you cannot find in those 91,000 documents: a combination of emotional truth and insight into the way life is lived in that difficult land and the consequences of the important decisions that lie ahead.” [eigen beklemtoning]

Misleidende oorlogspropaganda? Nee hoor, de topjournalisten van TIME brengen gewoon “emotionele waarheid”!

De verschrikkelijke praktijken van de Taliban zijn uiteraard niet goed te praten, maar het is natuurlijk de vraag in welke mate de militaire aanwezigheid van het westen daar iets aan doet. Vandaag staat de Taliban in Afghanistan sterker dan in 2001, aan het begin van de oorlog. En die vrouw op de foto is tenslotte verminkt terwijl de westerse troepenmacht in het land was. Ze hadden dus evengoed de titel “What happens if we stay in Afghanistan” naast de foto kunnen zetten.

Uiteraard steun ik de Afghaanse vrouwenbeweging (en arbeidersbeweging in het algemeen) in haar strijd voor gelijke rechten en tegen de barbarij van de Taliban. Een einde aan de oorlog is volgens mij echter een noodzakelijke voorwaarde om die strijd te kunnen winnen. Reactionaire fundamentalisten zullen zich blijven versterken zolang de Afghaanse bevolking geconfronteerd wordt met de verschrikkingen van de oorlog, met tienduizenden burgerslachtoffers, en met trigger-happy Amerikaanse soldaten voor wie oorlog een videospel is (steeds vaker letterlijk). Het kapitalisme met zijn imperialistische oorlogen is een oorzaak van ellende, geen oplossing ervoor.

De vrouw op de foto mag binnenkort op kosten van een Californische NGO naar de VS om de nodige plastische chirurgie te ondergaan voor een nieuwe neus. De bittere prijs die ze betaalt voor die operaties is dat de foto van haar verminkt gezicht wordt gebruikt als oorlogspamflet, verspreid op zo'n 3,5 miljoen exemplaren door de Amerikaanse media-industrie om de publieke opinie te bombarderen met die “emotionele waarheid” die de Amerikaanse oorlogsindustrie momenteel kan gebruiken.