Text Size

Kopenhagen. LSP’ers brutaal opgepakt en urenlang vastgehouden in de kou

Belgische kameraden vast in de kouAfgelopen zaterdag waren er 100.000 betogers in Kopenhagen om te protesteren tegen het gebrek aan maatregelen tegen de klimaatveranderingen. Op de betoging was er een sterke anti-kapitalistische sfeer, maar het establishment deed er alles aan om dat in de kiem te smoren met doelgerichte repressie en criminalisering. Onder het mom dat het zwarte blok werd opgepakt, vielen er ook arrestaties bij onder meer Attac en 40 leden van het CWI werden opgepakt. Onder hen verschillende leden van onze Belgische zusterpartij LSP.

Zowat 1.000 betogers werden afgesloten en moesten op de koude grond zitten gedurende zes uur. Onder deze 968 waren er 40 leden van het CWI uit Zweden, België en Duitsland. De Deense politie had het over “preventieve arrestaties”. “Wij waren totaal onschuldig”, stelde Mattias Bernhardsson, een gemeenteraadslid van de Rättvisepartiet Socialisterna in het Zweedse Stockholm en één van de gearresteerden.

Het was bijzonder koud in Kopenhagen, maar toch was er een lange betoging van klimaatactivisten. Die trokken van het stadscentrum naar het congrescentrum zes kilometer verder waar de regeringsleiders bijeenkwamen voor hun onderhandelingen.

Veel betogers stelden dat de politici niet bereid zijn om het soort maatregelen te nemen dat nodig is om effectief iets te doen aan het milieu. Er is immers nood aan maatregelen die ingaan tegen de blinde winsthonger van grote kapitalistische bedrijven. Op de conferentie zelf zaten de onderhandelingen muurvast.

Zaterdag waren er ook elders klimaatbetogingen met 50.000 betogers in Australië en verder ook betogingen in Hong Kong, Manila en Berlijn. De geplande acties op zondag werden allemaal “preventief” in de kiem gesmoord. Zondag hield het CWI een persconferentie om het politiegeweld aan te klagen.

Een uitgebreid verslag vanuit Kopenhagen volgt.