Text Size

Demonstratie tegen kernenergie in Amsterdam!

In vergelijking met de honderdduizenden mensen die in Duitsland de straat op gingen tegen kernenergie, waren het niet zo heel veel mensen op de Dam op 16 april. De enorme problemen bij de reactoren in Fukushima na de aardbeving en de tsunami zijn in Nederland uitgebreid genoeg belicht in de media. De illusie dat zoiets alleen ver weg kan gebeuren en in een Nederlandse kerncentrale niet kan voorkomen, is misschien nog sterk. Veel meer dan een illusie is het natuurlijk niet: het eerste ernstige ongeluk met een kerncentrale gebeurde in de VS in 1979.

Gerbrand Visser, Socialistisch Alternatief Amsterdam

Maar ook in Nederlandse kerncentrales is het meerdere malen tot incidenten gekomen die even ernstig hadden kunnen aflopen als in Fukushima. In een enkel geval heeft het een draadje naar een gewone kerncentrale gescheeld of ook bij de centrale in Dodewaard was de koeling uitgevallen, zoals in Fukushima.

Bij de manifestatie in Amsterdam wilden de aanwezige politieke partijen (PvdA, Groen Links, Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij) stopzetting van de plannen om een nieuwe kerncentrale in Borssele te bouwen. Het kabinet wil uiterlijk in 2015 een vergunning voor het bouwen van een nieuwe kerncentrale afgeven. Een reden te meer om het kabinet door middel van protest te stoppen en ten val te brengen! Kernenergie wordt gepresenteerd als milieuvriendelijk (geen CO2 uitstoot) en goedkoop, maar bij een ongeluk lopen de kosten, zoals in Japan, in de miljarden en zijn de gevolgen voor het milieu niet te overzien. Zeg nee tegen kernenergie, geen nieuwe centrales in Nederland!

{gallery}Amsterdam-16-4-2011{/gallery}