Text Size

Studenten houden stille tocht tijdens viering 375e verjaardag van Universiteit Utrecht

Utrecht, 26 maart 12:30: Het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) heeft een stille tocht gehouden tijdens de viering van de 375e verjaardag van Universiteit Utrecht om te rouwen voor kwalitatief en toegankelijk onderwijs. “Met deze stille tocht willen we duidelijk maken dat er naast het feestvieren andere zaken aan de orde zijn. In deze tijd van bezuinigingen wordt geld verspild aan feestjes, terwijl het College van Bestuur de rekening probeert af te schuiven op studenten en docenten,” aldus student Neuroscience  & Cognition Erwin Lambert.

Persbericht SACU

De studenten, gekleed in zwarte rouwkleding, droegen een grafkist met bloemen en kaarsen over de Uithof en langs het Educatoriumgebouw waar een feestelijke lunch voor alumni was georganiseerd. De toegang werd de groep geweigerd, waarna de rouwtocht voor de grote ramen van dit gebouw doorging. In het Educatorium probeerden de studenten nog een grafrede voor te dragen, maar deze werd voortijdig afgekapt. Lambert: “Dit is geen tijd om te feesten, maar om te rouwen”.

Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) is een actiegroep die eind november 2010 is opgezet om zich te verzetten tegen de bezuinigingen van kabinet Rutte. Het SACU projecteerde eerder deze week hun boodschap “Reclaim your Education”op de Domtoren en nam deel aan de onderwijsdemonstratie in Den Haag van vrijdag 25 maart. Dit comité organiseerde vorige maand ook de bezetting van het Universiteitsgebouw op Drift 21, verschillende acties rond de onderwijsbezuinigingen. Het wordt gesteund door verschillende Utrechtse groepen en individuen van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Domtoren in de schijnwerpers

In de nacht van donderdag op vrijdag was er ook al een protest van te SACU te zien. De studenten protesteerden met deze actie tegen het ondemocratische afbraakbeleid dat onderwijs-bestuurders de laatste jaren voeren. “Vorig jaar stopten ze de Universiteitskrant in de doofpot. Dit jaar zitten ze in een vijfsterrenhotel in Parijs plannen te maken om de studiebeurs af te schaffen, en dat terwijl de Collegevoorzitter Yvonne van Rooy er zelf vandoor gaat met een salaris ver boven de Balkenendenorm,” aldus een van de studenten.