Text Size

Studenten bezetten gebouw universiteit Utrecht

Utrecht, 9 februari - Vanochtend om 8 uur hebben studenten van het Studenten Actie Comite Utrecht (SACU) in de binnenstad van Utrecht, op Drift 21, een gebouw van de universiteit bezet. Net als de bezetting afgelopen maandag op de Universiteit van Amsterdam willen de studenten hiermee protesteren tegen de bezuinigingen op onderwijs door het kabinet Rutte. De bezetting is voor iedereen toegankelijk en er is een uitgebreid programma. De studenten laten door middel van deze acties zien dat ze niet zullen rusten totdat alle bezuinigingen op onderwijs zijn ingetrokken. Volgens hen is onderwijs een recht en geen privilege.

Ingestuurd persbericht SACU

De studenten zijn van mening dat het belangrijk is dat na de grote studentenmanifestatie in januari door wordt gegaan met actievoeren. Een van de actievoerders: ”De manifestatie in Den Haag op 21 januari heeft niet opgeleverd waar we op gehoopt hadden, maar heeft wel laten zien dat er veel studenten boos zijn over de bezuinigingen. Het is van groot belang dat we nu doorzetten, bijvoorbeeld door middel van dit soort acties.” De bezuinigingen zullen volgens de studenten het onderwijs in Nederland keihard raken: “Opleidingen zullen verdwijnen, docenten verliezen hun baan, het MBO moet 170 miljoen inleveren, HBO-ers wordt het financieel onmogelijk gemaakt door te stromen naar de universiteit en de studiefinanciering en OV verdwijnen voor studenten in de masterfase van hun opleiding. Onderwijs wordt zo een privilege in plaats van een recht.” De studenten vinden dat er juist meer geld naar onderwijs zou moeten gaan aangezien onderzoek keer op keer uitwijst dat investeren in onderwijs zichzelf terugverdient.

De studenten benadrukken het open karakter van deze bezetting. Op deze manier willen zij meer studenten betrekken bij de strijd tegen de bezuinigingen. Er is ook een uitgebreid programma. Zo worden er films vertoond, lezingen gehouden en debat gevoerd, bijvoorbeeld over de rol van onderwijs in de samenleving en het belang van samenwerking tussen de verschillende sectoren die worden geraakt door het beleid van Rutte en zijn ministers.

Studenten Actie Comité Utrecht is een actiegroep die eind november is opgericht om verzet te plegen tegen de onderwijsbezuinigingen van kabinet Rutte. Dit initiatief wordt gesteund door verschillende Utrechtse groepen en individuen. Eerder organiseerden zij al een demonstratie op de Uithof.