Text Size

Studenten-Manifestatie In Utrecht Tegen Onderwijsbezuinigingen

Op woensdag 9 februari om 12.00 uur organiseert het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) een manifestatie tegen de aangekondigde bezuinigingen op onderwijs van het Kabinet Rutte. De studenten wijzen erop dat door de bezuinigingen van de regering plannen van Zijlstra het onderwijs slechter, duurder en minder toegankelijk zal worden. De studenten laten door middel van deze actie zien dat ze niet zullen rusten totdat alle bezuinigingen op onderwijs zijn ingetrokken. Volgens hen is onderwijs een recht en geen privilege.

Ingestuurd persbericht

Het SACU is boos dat het kabinet na 21 januari, toen 15.000 studenten zich hadden verzameld op het Malieveld, haar plannen niet heeft veranderd. De studenten zijn van mening dat het belangrijk is dat na de grote studentenmanifestatie door wordt gegaan met actievoeren. Een van de actievoerders: ”De manifestatie in Den Haag op 21 januari heeft niet opgeleverd waar we op gehoopt hadden, maar heeft wel laten zien dat er veel studenten boos zijn over de bezuinigingen. Het is van groot belang dat we nu doorzetten om de plannen tegen te houden.” De bezuinigingen zullen volgens de studenten het onderwijs in Nederland keihard raken. Het SACU wijst erop dat opleidingen zullen verdwijnen, docenten hun baan zullen verliezen, het MBO 170 miljoen euro moet inleveren, het HBO-ers financieel onmogelijk wordt gemaakt door te stromen naar de universiteit en de studiefinanciering en de OV-jaarkaart zullen verdwijnen voor studenten in de masterfase van hun opleiding. Woordvoerder: ”Onderwijs wordt zo een privilege in plaats van een recht.” De studenten vinden dat er juist meer geld naar onderwijs zou moeten gaan omdat onderzoek keer op keer uitwijst dat een investering in onderwijs zichzelf terugverdient.

De studenten vragen zich daarnaast af of het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht wel bezig is op te komen voor de studenten die hier staan ingeschreven. Zeker nu bekend is geworden dat collegevoorzitters van verschillende onderwijsinstellingen actief hebben gelobbyd om studenten de volledige boete van 6000 euro bij studievertraging te laten betalen en de instellingen hiervan te vrijwaarden. Volgens de studenten speelt het College van Bestuur dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen.

Studenten Actie Comité Utrecht is een actiegroep die eind november is opgericht om verzet te plegen tegen de bezuinigingsplannen van kabinet Rutte. Dit initiatief wordt gesteund door verschillende Utrechtse groepen en individuen. Eerder organiseerde het SACU al een demonstratie op 10 december 2010 op de Uithof.