Text Size

Studentenprotesten 10 december - Verslagen van Amsterdam, Utrecht, Nijmegen

Enkele verslagen en informatie over de studentenprotesten die vrijdag (10 december) in meerdere steden plaatsvonden, zoals in Nijmegen, Amsterdam, Utrecht. De volgende landelijke actiedag wordt georganiseerd onder de naam KennisCrisis (LKvV, LSVb, ISO) en zal plaatshebben op vrijdag 21 januari 2011.

Verslag door Griekenland is Overal

Amsterdam:

In Amsterdam kwamen enkele duizenden studenten naar het protest op de Dam, in grote mate geörganiseerd door de studentenunie ASVA, maar waar ook voor gemobiliseerd was door oa SOS Amsterdam.  Om een onbekende reden had ASVA een ordedienst van bijna 100 man op de been gebracht. Misschien dat dit iets van doen had met de kerstboom in het midden van de Dam? Op donderdag ging een kerstboom in Londen tijdens studentenprotesten bijna in vlammen op en het beeld van de brandende kerstboom in Athene in december 2008 zal menigeen ook nog helder voor ogen hebben.

De manifestatie op de Dam was het gebruikelijke recept: sprekers op een podium, in dit geval ook politici waaronder zelfs een VVD’r (die nog enkele tomaten op haar af zag komen), en muziek. Deze vorm van protesteren is niet erg stimulerend, demonstranten worden toch veelal tot toeschouwer gemaakt. De kou helpt hier ook niet. Desondanks heerste er toch zeker een opgewekte sfeer. Tijdens de manifestatie hebben leden van GIO honderden flyers uitgedeeld (maar ook in andere steden) met als belangrijkste boodschap zelforganisatie en directe actie.

Na de manifestatie op de Dam vond er nog een korte demonstratie plaats met een opgewekte en op momenten strijdvaardige sfeer. Er werden leuzen geroepen als “Hey ho kabinet, jullie worden afgezet”, “Oprutte”, No ifs, no buts, no education cuts”. Bijna aan het eind van de demonstratie werd door een kleine groep nog een manoeuvre uitgevoerd naar het Maagdenhuis, wat geduwd met ordedienst, beveiliging en politie, maar zonder daadwerkelijk resultaat. De demonstratie eindigde kort daarna weer op de Dam.

Zie ook de website van de Anarcho-Syndicalistische Bond voor een verslag:

Organiseer! Bezet!  Staak!

Vrijdagmiddag 10 December verzamelden zich meer dan 4000 studenten in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen om te demonstreren tegen de bezuinigingen en maatregelen in het onderwijs. Deze aanvallen op ons als arbeiders en arbeiders-in-spe door dit werkgeverskabinet bij uitstek mogen we dan ook niet tolereren en vragen om verzet. [lees verder op de website van de ASB]

Video: 5000 Studenten Protestieren in Amsterdam:

Nijmegen:

In Nijmegen protesteerden zo’n 1500 studenten. Gedurende de demonstratie betraden enkele studenten het podium en brachten zo ook een radicaal geluid voor democratisering van onderwijs ten gehore wat hen door de organisatie ontzegd was. Op de website van de Anarchistische Groep Nijmegen:

Studenten eisen podium op bij studentenprotest in Nijmegen

Vandaag werd er in Nijmegen, net als op andere plekken in het land, een demonstratie gehouden tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ongeveer 1500 studenten waren op de been om een tegengeluid te laten horen tegen deze idiote voornemens van de regering. De demonstratie werd georganiseerd door SOS Nijmegen, een actieplatform dat een samenwerkingsverband is tussen verschillende (studenten)organisaties. Er werd voorverzameld op het Stationsplein, waar een plek op het podium werd aangeboden aan burgemeester Thom de Graaf, rector Bas Kortmann.

Er werden flyers uitgedeeld terwijl de stoet richting de Grote Markt liep. Daar was het eindpunt van de demonstratie. Hier zouden vervolgens nog een aantal hoogwaardigheidsbekleders binnen de studentenwereld spreken. Maar voor gewone studenten was er geen plaats! Hierop grepen wij, een groep anarchistische studenten, het moment, om het podium te beklimmen en de microfoon te grijpen. Het is immers het protest van iedereen en wij moeten als studenten zelf richting kunnen geven aan het verzet tegen de bezuinigingen die op ons afkomen. En ons niet laten sturen door een paar mensen die zeggen wel te weten hoe het moet. [lees verder op de website van AGN, waaronder de hele toespraak]

Video van demonstratie in Nijmegen, waar op 6:45 de anarchistische studenten de microfoon in eigen handen nemen:

Utrecht:

Utrecht zag een paar honderd studenten op de been. Op de website van Kritische Studenten Utrecht:

Op vrijdag 10 december kwamen 250 studenten bijeen in Utrecht om te demonstreren tegen de onderwijsbezuinigingen. De actie is opgezet door Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) en ging gepaard met muziek, lawaai, sprekers, theater en een open mic. De studenten zijn boos vanwege de bezuinigingsplannen omdat deze het hoger onderwijs duurder, slechter en minder toegankelijk zullen maken

] http://studentenprotestutrecht.wordpress.com/

Verslag van Peter Storm: “Studentenprotest, op weg naar nieuw studentenprotest”

En check HIER voor verslagen van de Internationale Socialisten van de protesten in Amsterdam en Utrecht.

De flyer die in verschillende steden is uitgedeeld: