Text Size

Persbericht Comité SOS: Studenten blokkeren het VVD-kantoor

Den Haag, 17 november 2010 - Comité SOS Amsterdam en Kritische Studenten Utrecht blokkeren woensdagochtend het VVD-kantoor in Den Haag. De studenten protesteren hiermee tegen het verhogen van het collegegeld, voor diegenen die om welke reden dan ook meer dan één jaar studievertraging hebben opgelopen. Zij zullen bijna 5000 euro per jaar moeten gaan betalen. Dit zal studentenparticipatie in verenigingen, medezeggenschap en vakbonden de nek omdraaien. De betaalbaarheid van het onderwijs komt zo eveneens onder druk te staan, waardoor de toegankelijkheid in het geding komt. Elke student die de capaciteit en de motivatie heeft moet kunnen studeren in Nederland, door de kosten te verhogen zullen velen moeten stoppen met hun opleiding.

Ingestuurd door Comité SOS

De samenleving als geheel zal hieronder lijden. Meer dan ooit tevoren is er vraag naar hoog opgeleide mensen van medisch personeel en ingenieurs tot leraren en specialisten op het gebied van buitenlandse talen.

Een woordvoerder van Comité SOS Amsterdam: "Door deze maatregel wordt het studentenleven een voorrecht van de elite. De VVD bemoeilijkt onze toegang tot het onderwijs. Daarom laten wij ze vandaag zien hoe ontoegankelijkheid voelt. Daarmee staan we hier namens de vele tienduizenden die al de petitie www.minimaalnominaal.nl tegen dit plan hebben ondertekent."

De studenten sluiten zich met deze actie aan bij de internationale studentenbeweging voor studentenparticipatie. Vandaag vinden over de hele wereld tientallen acties plaats.

Over twee weken wordt het verhogen van het collegegeld door de vaste Kamercommissie besproken. Deze actie is slechts een opstapje, meer en grotere acties zullen volgen.