Text Size

Jongerenbureau van het CWI

Van 14 tot 16 mei was er in Brussel een Europees Jongerenbureau van het CWI. Er waren jonge verantwoordelijken van Europese afdelingen, we waren met 25 uit negen landen voor een weekend vol discussie. Er werd onder meer ingegaan op de wereldeconomie, Europese perspectieven en de eurocrisis, jongerenbewegingen in Europa, campagnes tegen jongerenwerkloosheid en de strijd tegen extreem-rechts en racisme.

Door Finghin

Er waren verslagen van verschillende onderwijsacties, waaronder de bezettingen en betogingen in Oostenrijk en Duitsland eerder dit academiejaar. Op 9 juni zijn er nog acties gepland in deze landen (de examens vallen daar later), waar mogelijk zullen we solidariteitsacties opzetten in andere landen. We bediscussieerden de gevolgen van de hervormingen die werden opgelegd door het Bologna-akkoord. Dit leidt tot een grotere invloed van de grote bedrijven op het onderwijs. Het idee van een Europese actieweek met betogingen kan belangrijk zijn, we willen nagaan of een dergelijk initiatief in het najaar mogelijk is.

Er was een speciale sessie over de situatie in Griekenland. Daar waren er algemene stakingen en protestacties tegen de aanvallen op de arbeidersklasse. Door de voorstellen zouden de Griekse arbeiders 20% tot 30% van hun lonen moeten inleveren. Verder wordt bespaard op de pensioenen en zijn er harde aanvallen op de openbare diensten. Dit leidde reeds tot de grootste betoging in Griekenland sinds 1974 met 250.000 aanwezigen. De Europese week van solidariteit en protest eind juni is op dat vlak belangrijk. Jongeren kunnen een belangrijke en dynamische rol spelen in het verzet.

CWI-leden die deelnamen aan de recente betogingen en acties in Spanje en Portugal hadden het over de moeilijke situatie van jongeren in die landen. De jongerenwerkloosheid in Spanje is opgelopen tot 44%. In Portugal leeft 15% van de bevolking van een minimumloon, jongeren worden steeds meer de “generatie 500 euro” genoemd. Niet omdat jongeren zoveel geld uitgeven, maar wel omdat 500 euro een normaal maandloon is geworden. Begin juni zijn er nog acties gepland in Spanje en Portugal, de staking van de openbare diensten in Spanje op 2 juni zou beter uitgebreid worden tot een algemene staking op het volledige Iberische schiereiland.

Het jongerenbureau was een nuttige ervaring. Het liet jonge leden van het CWI toe om met kameraden uit verschillende landen te discussiëren over ontwikkelingen die een impact hebben op jongeren en het maakt het makkelijker om onze acties en campagnes te coördineren. Dit was het eerste Europese Jongerenbureau van het CWI in jaren, maar we willen er een jaarlijks evenement van maken waarbij we willen gaan voor een grotere bijeenkomst.