Text Size

België: ook derde regionale stakingsdag op 8 december succesvol

Na de twee eerdere stakingsdagen op 24 november en 1 december was het maandag de beurt aan Brussel en Vlaams en Waals Brabant. Eens te meer werden verschillende industriezones afgezet met blokkades of filterblokkades. Grote bedrijven zoals ASCO (met duizend werknemers in de luchtvaartsector) lagen plat en ook in de publieke sector werd gestaakt.

Door onze Brusselse correspondent

 

Er waren tal van piketten die militanten van diverse achtergronden bijeenbrachten. Aan de vooravond van destaking was er een solidariteitsfeest voor de arbeiders van het schoonmaakbedrijf BM&S – waar al meer dan 100 dagen wordt gestaakt. Op het feest waren er heel wat militanten, waaronder veel spoorpersoneel. Na enkele uren slaap werden vervolgens piketten opgezet als onderdeel van de tweede fase van het actieplan (na de betoging van 6 november).

Zoals bij de vorige regionale stakingsdagen bleek de kracht van een opbouwend actieplan waarbij werd gemobiliseerd naar de algemene staking van 15 december.

LSP (Linkse Socialistische Partij) had in Brussel 13 ploegen op de been om een honderdtal piketten te bezoeken. We verdedigden de noodzaak om te strijden tot de val van de regering en er werd ingegaan op de vraag van wat we na 15 december zullen doen. Die algemene stakingsdag belooft alvast historisch te worden. Ons pamflet titelde: “De algemene staking van 15 december moet de grootste uit de Belgische geschiedenis worden. De regering moet vallen, en met de regering moet heel het besparingsbeleid weg!”.