Text Size

Commentaar en achtergrond

Muziek hoort revolutionair te zijn

In deze kapitalistische samenleving hebben critici de neiging artiesten te verafgoden; ze behandelen hen als goden met toegang tot een bijzondere, geheime bron van inspiratie, waaruit hun artistieke productie voortvloeit. Muziek wordt verklaard door muziek; er zijn talloze genealogieën van populaire genres, in het bijzonder metal. Tony Iommi, gitarist bij metalpionier Black Sabbath, streek zijn snaren en decennia muzikale geschiedenis volgden op magische wijze.

 

Beeld: ‘Vertaling in geluid’ door Alejandra Abad (zie meer uitleg onderaan het artikel)

 

Dossier door Koerian, in het Engels gepubliceerd in het magazine ‘Bad Art’ – te koop in onze Belgische webshop

Lees meer...

“In essentie ging strijd steeds over het wijzigen van de verhouding tussen arbeid en kapitaal”

 

Interview met Joost Vandommele, auteur van ‘Gent, een bakermat van democratie en socialisme’

Interview door Wouter (Gent)

Lees meer...

Kapitalisme in crisis – groeiende steun voor socialisme

Op 16 juni bracht het erg serieuze en erg kapitalistische dagblad New York Times een artikel onder de titel: “Waarom kijken zoveel jonge kiezers naar oude socialisten?” Het artikel ging over politieke figuren als Bernie Sanders in de VS en Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië. Zij brachten een enorm enthousiasme teweeg, vooral onder jongeren. Voor alle duidelijkheid: het socialisme van Sanders en Corbyn heeft niets gemeen met dat van de Franstalige PS of de SP.a in België (of de PvdA in NL) die vooral kunnen buigen op een lang palmares ten dienste van de grote bedrijven. Het socialisme dat wel populair is, staat voor een offensief beleid ten dienste van de massa’s. Waar komt deze hernieuwde socialistische wind vandaan en wat betekent socialisme vandaag?

 

Crisis van het kapitalisme zet discussie over alternatieven op agenda

De zomerschool van het CWI eind juli in Barcelona ging van start met een discussie over Europa. De opmars van linkse ideeën en mobilisaties hierrond in Groot-Brittannië (met het fenomeen Corbyn) en Frankrijk (rond de campagne van Mélenchon) nam een centrale plaats in tijdens de discussie. De inleiding door Peter Taaffe begon met een eerbetoon aan het succesvolle verzet tegen de poging van het Ierse establishment om activisten tegen de waterbelasting te criminaliseren. Hieronder een samenvatting van de discussie.

 

Foto van een plenaire sessie op onze zomerschool in Barcelona

Verslag door Geert Cool

Lees meer...

Hele establishment ligt onder vuur na brand in Grenfell Tower

Naarmate er meer details bekend raken en het dodental oploopt, wordt steeds duidelijker wat voor een vreselijke ramp dit is. Het vuur in de Grenfell Tower verspreidde zich met een enorme snelheid en ooggetuigen beschreven de hartverscheurende scenes van mensen die wanhopig probeerden te ontkomen.

 

 

Redactioneel commentaar van weekblad ‘The Socialist’

Lees meer...